Munkatársaink

Prof. Dr. Martos Éva

Prof. Dr. Martos Éva

25 éves Sportkórházi múlt majd 10 éves OÉTI főigazgatást követően érte az a megtiszteltetés, hogy felkérték a TE Sport-táplálkozástudományi Központ szakmai programjának és az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására. Sportszakorvosként három olimpián vett részt, 2000-ben vezette az egészségügyi csapatot. Klinikai laboratórium szakvizsgája kiterjedt kutatási tevékenységéhez nagyban hozzájárult. Kandidátusi disszertációját „A rendszeres fizikai aktivitás szerepe a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében” témában írta, majd a téma gyerekkori vonatkozásaiból habilitált. Az egészségtudományok és a sporttudományok címzetes egyetemi tanára. Egészségügyi gazdálkodási és stratégiai specialista diplomával is rendelkezik. Széleskörű oktató tevékenységet végzett, több, mint félezer tudományos előadást tartott,140 közleménye jelent meg, 4 hallgatója szerzett PhD fokozatot. Számos hazai és nemzetközi konferenciát szervezett. Az Európai Bizottság Táplálkozás és fizikai aktivitás magas szintű munkacsoportjában, valamint a WHO regionális táplálkozási bizottságában több, mint 10 éven át képviselte hazánkat. A Magyar Sportorvos Társaság elnöke, két alkalommal volt az év sportorvosa, a SE TF kiváló oktatója, Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetettje, A Népegészségügyért emlékéremmel, valamint Batthyány- Strattmann László-díjjal is kitüntették.

Hargitai Katalin

Hargitai Katalin

ügyintéző asszisztens
hargitai.katalin##kukac##tf.hu

Diplomáját 1978-ban szerezte a Külkereskedelmi Főiskolán. Több évtizedes külkereskedelemben folytatott tevékenység után 10 éve ügyintézőként dolgozik. Sok éves tapasztalatát, felsőfokú angol nyelvtudását kiválóan kamatoztatja mind a szóbeli, mind az írásbeli kommunikáció során. Nagyszerűn ért az emberek nyelvén, mely lelkes, ügyfélcentrikus hozzáállásával párosulva nagymértékben segíti a mindennapi munkát.

Utczás Margita PhD

Utczás Margita, PhD

Laboratóriumvezető
utczas.margita##kukac##tf.hu

Utczás Margita a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2007-ben végzett biomérnöki szakon. 2009-ben egészségügyi mérnökként szerzett másoddiplomát, majd 2013-ban sikeresen megvédte PhD dolgozatát a kémiai tudományok területén. Az elmúlt években az olaszországi Messzinai Egyetemen szerzett átfogó kromatográfiás és spektrometriás ismereteket a világ egyik legmodernebb, elválasztástechnikával foglalkozó központjában, kezdetben posztdoktori kutatóként, majd később a Chromaleont Kft. GC-MS szakembereként. Az ott elsajátított tudást jelenleg a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjában felállított Analitikai Laboratóriumban hasznosítja szakmai vezetőként. Fő érdeklődési területei közé tartoznak a tömegspektrometriához kapcsolt folyadék- és gázkromatográfiás technikák, valamint ezek alkalmazása élelmiszer és étrend-kiegészítő mintákon. Céljai közt szerepel az étrend-kiegészítők átfogó analitikai vizsgálata az egészség megőrzése és a doppingvétségek elkerülése érdekében.

Arany Katalin

Arany Katalin

Laboratóriumi technikus
arany.katalin##kukac##tf.hu

Vegyész laboránsként végzett 1995-ben. Szakmai felkészültségére a több mint 20 év analitikai laboratóriumban eltöltött idő a garancia, melyből 15 évet dopping analitikával foglalkozott az Országos Sportegészségügyi Intézetben. Humán- és élelmiszerminták mérésre történő előkészítésében egyaránt rendkívüli gyakorlattal rendelkezik. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetében további tapasztalatokra tett szert a kutató és kísérletes munkák előkészítése során. Naprakész ismeretei, szakmai igényessége és precizitása biztosítja a munka gördülékenységét és segíti a laboratóriumi csapat tagjainak munkáját.

Huszti Katalin

Huszti Katalin

Minőségbiztosítási vezető
huszti.katalin##kukac##tf.hu

Diplomáját 2002-ben szerezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biomérnöki szakán. Korábbi munkahelyein elsősorban GC-MS mérési eljárásokkal és azok fejlesztésével foglalkozott a környezetvédelem és az egészségvédelem területén. Fő szakterületei: a beltéri levegőminták összetételének vizsgálata, termékek illékony összetevőjének elemzése, gyógyszerkészítmények oldószer residuumainak mérése. Érdeklődési területei LC és GC–MS mérési technikák, azok gyakorlati alkalmazása az élelmiszer- és étrend-kiegészítő minták elemzésében. A Laboratórium csapatát nem csak szakmai tudásával erősíti, ő a minőségirányítási rendszer kialakításáért és működtetéséért felelős minőségirányítási vezető.

Dr. Pálinkás Zoltán

Dr. Pálinkás Zoltán, PhD

laboratóriumi mérnök
palinkas.zoltan##kukac##tf.hu

Pálinkás Zoltán a Debreceni Egyetemen végzett 2007-ben vegyész szakon, majd 2012-ben PhD fokozatot szerzett a kémiai tudományok területén. Elsősorban a műszeres analitikában tett szert széleskörű szakmai tapasztalatra külföldi tanulmányutak és kutatások keretében. Az NMR spektroszkópia mellett az utóbbi 7 évben elválasztástechnikával, főként folyadékkromatográfiával, és folyadékkromatográfiához kapcsolt tömegspektrometriával foglalkozott. Különösen elhivatott az élelmiszerminták szennyező komponenseinek kimutatása iránt.

Csapláros-Nagy Barbara

Csapláros-Nagy Barbara

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
nagy.barbara##kukac##tf.hu

Diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte, ahol később az okleveles táplálkozástudományi szakember képzést is elvégezte. Az egyetem befejezése után rendkívül széleskörű szakmai tapasztalatra tett szert az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI, később OGYÉI), ahol részt vett országos táplálkozási felmérések lebonyolításában, élelmezés-egészségügyi jogszabályok, irányelvek és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos állásfoglalások elkészítésében. Közreműködött a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzését szolgáló programok, modellek kidolgozásában, táplálkozási ismeretek oktatásában és elterjesztésében. Rendszeresen dolgozott együtt sportolókkal, akik számára teljes körű diétás tanácsadást nyújtott. Jelenleg a Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusa. Maga is gyermekkora óta sportol, számos sportágban kipróbálta magát versenyszerűen. Első kézből tudja tehát, hogy milyen nagy kihívást jelent a fizikai és pszichikai energiák optimális mozgósítása edzésen és versenyen. Munkája során célja, hogy segítse a sportolók teljesítményének legális fokozását tudatos táplálkozással és szükség esetén az étrend-kiegészítők célzott alkalmazásával.

Shenker-Horváth Kinga

Shenker-Horváth Kinga

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
shenker-horvath.kinga##kukac##tf.hu

Nemzetközi kapcsolatok szakreferensként végzett 2006-ban. A sportdiplomáciában eltöltött évek után az egészségtudományok felé vette az irányt, 2013-ban diplomázott a Semmelweis Egyetemen dietetikusként. Szintén 2013-ban a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán wakeboard sportedzői végzettséget szerzett. 2019-ben a Semmelweis Egyetem-Szent István Egyetem mesterképzésén okleveles táplálkozástudományi szakemberként végzett. Több éve prevenciós dietetikusként tanácsadói munkát végez, számos szabadidő- és élsportoló sporttáplálkozási felkészítésében működött közre. Tevékenykedik a tudományos életben, előadásokat tart szakmai rendezvényeken és rendszeresen jelennek meg ismeretterjesztő cikkei, valamint publikációi. A sport kiskora óta meghatározó része az életének, 7 évig versenyszerűen úszott, korosztályos nemzetközi és magyar bajnoki címeket szerzett. Majd 14 éven át wakeboardozott, örökös magyar bajnok, Európa-bajnok, korábbi világelső és többszörös világbajnoki érmes. 2019-ben a Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusa lett, célja, hogy elhivatottságával, sportdietetikai ismereteivel, élsportolói, edzői és szakmai tapasztalataival hozzájáruljon a sportsikerekhez.

Magyar Antidopping Csoport