Munkatársaink

Prof. Dr. Martos Éva

Prof. Dr. Martos Éva

martos.eva##kukac##tf.hu

25 éves Sportkórházi múlt majd 10 éves OÉTI főigazgatást követően érte az a megtiszteltetés, hogy felkérték a TE Sport-táplálkozástudományi Központ szakmai programjának és az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására. Sportszakorvosként három olimpián vett részt, 2000-ben vezette az egészségügyi csapatot. Klinikai laboratórium szakvizsgája kiterjedt kutatási tevékenységéhez nagyban hozzájárult. Kandidátusi disszertációját „A rendszeres fizikai aktivitás szerepe a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében” témában írta, majd a téma gyerekkori vonatkozásaiból habilitált. Az egészségtudományok és a sporttudományok címzetes egyetemi tanára. Egészségügyi gazdálkodási és stratégiai specialista diplomával is rendelkezik. Széleskörű oktató tevékenységet végzett, több, mint félezer tudományos előadást tartott,140 közleménye jelent meg, 5 hallgatója szerzett PhD fokozatot. Számos hazai és nemzetközi konferenciát szervezett. Az Európai Bizottság Táplálkozás és fizikai aktivitás magas szintű munkacsoportjában, valamint a WHO regionális táplálkozási bizottságában több, mint 10 éven át képviselte hazánkat. A Magyar Sportorvos Társaság volt elnöke, két alkalommal volt az év sportorvosa, a SE TF kiváló oktatója, Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetettje, A Népegészségügyért emlékéremmel, valamint Batthyány- Strattmann László-díjjal is kitüntették.

Utczás Margita PhD

Utczás Margita, PhD

Laboratóriumvezető
utczas.margita##kukac##tf.hu

Utczás Margita a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2007-ben végzett biomérnöki szakon. 2009-ben egészségügyi mérnökként szerzett másoddiplomát, majd 2013-ban sikeresen megvédte PhD dolgozatát a kémiai tudományok területén. Az elmúlt években az olaszországi Messzinai Egyetemen szerzett átfogó kromatográfiás és spektrometriás ismereteket a világ egyik legmodernebb, elválasztástechnikával foglalkozó központjában, kezdetben posztdoktori kutatóként, majd később a Chromaleont Kft. GC-MS szakembereként. Az ott elsajátított tudást jelenleg a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjában felállított Analitikai Laboratóriumban hasznosítja szakmai vezetőként. Fő érdeklődési területei közé tartoznak a tömegspektrometriához kapcsolt folyadék- és gázkromatográfiás technikák, valamint ezek alkalmazása élelmiszer és étrend-kiegészítő mintákon. Céljai közt szerepel az étrend-kiegészítők átfogó analitikai vizsgálata az egészség megőrzése és a doppingvétségek elkerülése érdekében.

Dr. Pálinkás Zoltán

Dr. Pálinkás Zoltán, PhD

laboratóriumi mérnök
palinkas.zoltan##kukac##tf.hu

Pálinkás Zoltán a Debreceni Egyetemen végzett 2007-ben vegyész szakon, majd 2012-ben PhD fokozatot szerzett a kémiai tudományok területén. Elsősorban a műszeres analitikában tett szert széleskörű szakmai tapasztalatra külföldi tanulmányutak és kutatások keretében. Az NMR spektroszkópia mellett az utóbbi 7 évben elválasztástechnikával, főként folyadékkromatográfiával, és folyadékkromatográfiához kapcsolt tömegspektrometriával foglalkozott. Különösen elhivatott az élelmiszerminták szennyező komponenseinek kimutatása iránt.

Szalóki-Kálmán Anna

Szalóki-Kálmán Anna

laboratóriumi mérnök
kalman.anna##kukac##tf.hu

Diplomáját 2019-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar környezetmérnöki szakán szerezte, környezeti technológiák szakirányon. Már az egyetemi tanulmányi során is fokozott érdeklődést mutatott az analitika iránt, kutatásai központjában a felszíni vizek rekreációs célú hasznosítása és elemzése állt. A Fővárosi Csatornázási Műveknél szennyvíz minőségének ellenőrzésével, rendkívüli elővíz szennyezések kivizsgálásával, szakvélemények keszítésével és szakmai tanácsadással foglalkozott. Fontosnak tartja a környezetvédelem és egészségvédelem szoros összefüggéseinek vizsgálatát és ezáltal az integrált rendszerek kiépítését, melyhez a szükséges tudást a jelenlegi tanulmányai során sajátítja el a Pannon Egyetem EHS (environment, health and safety) szakmérnöki képzésén. Legújabb érdeklődési területe a sportolóknak szánt élelmiszer és étrend-kiegészítő minták vizsgálata tömegspektrometriához kapcsolt folyadék- és gázkromatográfiás mérési technikákkal. Jelenleg a Sport - táplálkozástudományi Központ laboratóriumi mérnöke és minőségirányítási munkatársa. A sport kiskora óta kiemelt helyet kapott az életében, 14 évig versenyszerűen futballozott, 8 éven keresztül atletizált, valamint számos más labdajátékot űzött. Célja, hogy a munkája során az étrend-kiegészítők analitikai vizsgálatával elősegítse a sportolók biztonságos, egészséges és doppingmentes versenyzését.

Kusnyarik Éva

Kusnyarik Éva

laboratóriumi mérnök

Diplomáját 2005-ben szerezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biomérnöki szakán, majd 2009-ben ugyanott kromatográfiás szakképesítést szerzett. 2005-ben került a Nébih (korábban OÉVI) Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumába, ahol kezdetben klasszikus analitikai vizsgálatokat végzett, majd szermaradékokat, környezeti és technológiai szennyezőket vizsgált állati és növényi eredetű élelmiszerekből és egyéb mintákból, tömegspektrometriához kapcsolt folyadék- és gázkromatográfiás mérési technikákkal. Rendkívül fontos számára az élelmiszerek, különösen az étrend-kiegészítők biztonsága a sportolók és a többi fogyasztó egészségének megőrzésének érdekében.

Király Réka

Király Réka

Laboratóriumi technikus

Vegyésztechnikusként végzett 2018-ban a Petrik Lajos Kéttannyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolában. Élelmiszer és egészségvédelmi minőségellenőrző területen szerzett laboratóriumi tapasztalatot, főként műszeres analitikai mérések és minta előkészítés során. Angol nyelvismeretének köszönhetően külföldről érkező minták átvétele esetén is jól helytáll. A sport sokáig élete szerves része volt, ezért különösen fontos számára a sportolók segítése a doppingmentes versenyzésben. Mintaelőkészítő munkájával hozzájárul az analitikai mérések eredményességéhez.

Király Réka

Bartha Hajnal

Laboratóriumi technikus

Általános vegyésztechnikusként végzett 2005-ben, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolában.
Közel 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, akkreditált, analitikai laboratóriumokban, műszeres analitikai mérésekhez végzett mintaelőkészítésben.
Pályafutását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kezdte, és később az Energiatudományi Kutatóközpontban használhatta tapasztalatát, nagyműszeres analitikai vizsgálatok, mint alfa-spektrometria, folyadékszcintilláció, atomabszorbciós spektrometria (AAS) és ICP-MS mérések mintaelőkészítésében.
Elkötelezett a tiszta sport és egészséges táplálkozás mellett. Célja, hogy pontos és szakszerű laboratóriumi munkájával segítse a munkatársait és ezzel a sportolókat, doppingmentes felkészülésük és sikereik elérésében.

Shenker-Horváth Kinga

Shenker-Horváth Kinga

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
shenker-horvath.kinga##kukac##tf.hu

Nemzetközi kapcsolatok szakreferensként végzett 2006-ban. A sportdiplomáciában eltöltött évek után az egészségtudományok felé vette az irányt, 2013-ban diplomázott a Semmelweis Egyetemen dietetikusként. Szintén 2013-ban a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán wakeboard sportedzői végzettséget szerzett. 2019-ben a Semmelweis Egyetem-Szent István Egyetem mesterképzésén okleveles táplálkozástudományi szakemberként végzett. Több éve prevenciós dietetikusként tanácsadói munkát végez, számos szabadidő- és élsportoló sporttáplálkozási felkészítésében működött közre. Tevékenykedik a tudományos életben, előadásokat tart szakmai rendezvényeken és rendszeresen jelennek meg ismeretterjesztő cikkei, valamint publikációi. A sport kiskora óta meghatározó része az életének, 7 évig versenyszerűen úszott, korosztályos nemzetközi és magyar bajnoki címeket szerzett. Majd 14 éven át wakeboardozott, örökös magyar bajnok, Európa-bajnok, korábbi világelső és többszörös világbajnoki érmes. 2019-ben a Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusa lett, célja, hogy elhivatottságával, sportdietetikai ismereteivel, élsportolói, edzői és szakmai tapasztalataival hozzájáruljon a sportsikerekhez.

Szakszon Flóra

Szakszon Flóra

dietetikus, sportspecifikus dietetikai szakember
szakszon.flora##kukac##tf.hu

Dietetikai diplomáját 2019-ben szerezte meg a Semmelweis Egyetemen, majd 2020-ban végzett a Testnevelési Egyetem szakirányú továbbképzésén sportspecifikus dietetikai szakemberként. A tanulmányai elvégzésével párhuzamosan többféle dietetikai területen tett szert gyakorlati tapasztalatra. Számos alkalommal tartott gyermekeknek táplálkozásról szóló foglalkozásokat, előadásokat, dolgozott együtt sportolókkal a számukra megfelelő táplálkozási stratégia kidolgozásán, valamint egy népszerű főzőiskolában is tevékenykedett, ahol dietetikus vezetésével készülnek egészséges fogások. A sport mindig is szerves részét képezte életének, 15 évig táncolt különböző műfajokban, számos labdajátékot űzött, azóta pedig rendszeresen jár futni, valamint TRX-es, saját testsúlyos és súlyzós edzéseket végez. Mindezek során saját bőrén tapasztalta, mekkora jelentősége van a sporttáplálkozásnak a teljesítmény optimalizálásában. Jelenleg a Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusa. Célja, hogy a sportolók bizalommal fordulhassanak hozzá sporttáplálkozással kapcsolatos kérdéseikkel, és a megfelelő táplálkozási szokások kialakításával segítsen nekik kihozni magukból a maximumot, mind az edzések, mind a versenyek során.

Kis Virág

Kis Virág

Dietetikus, táplálkozástudományi szakember, sportspecifikus dietetikai szakember

Dietetikusi diplomáját 2018-ban a Pécsi Tudományegyetemen, táplálkozástudományi mesterdiplomáját 2020-ban a Semmelweis Egyetemen szerezte meg. Majd 2021-ben végzett a Testnevelési Egyetemen sportspecifikus dietetikusként. Korábbi munkái során főként gyerekekkel és sportolókkal dolgozott együtt. A sport egészen kisgyermekkora óta szerves része az életének. 13 éven át versenysportolt, több sportágban is kipróbálta magát (gyorsasági görkorcsolya, úszás, kézilabda, rövidpályás gyorskorcsolya). Rövidpályás gyorskorcsolyában többszörös junior válogatott volt. A jégtől és a korcsolyázástól sem maradt távol, ugyanis 2019 óta a hazai rövidpályás gyorskorcsolya bírói csapatot, 2021-től pedig a nemzetközi bírói csapatot erősíti.

Csapláros-Nagy Barbara

Csapláros-Nagy Barbara

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
nagy.barbara##kukac##tf.hu

Diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte, ahol később az okleveles táplálkozástudományi szakember képzést is elvégezte. Az egyetem befejezése után rendkívül széleskörű szakmai tapasztalatra tett szert az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI, később OGYÉI), ahol részt vett országos táplálkozási felmérések lebonyolításában, élelmezés-egészségügyi jogszabályok, irányelvek és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos állásfoglalások elkészítésében. Közreműködött a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzését szolgáló programok, modellek kidolgozásában, táplálkozási ismeretek oktatásában és elterjesztésében. R endszeresen dolgozott együtt sportolókkal, akik számára teljes körű diétás tanácsadást nyújtott. Jelenleg a Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusa. Maga is gyermekkora óta sportol, számos sportágban kipróbálta magát versenyszerűen. Első kézből tudja tehát, hogy milyen nagy kihívást jelent a fizikai és pszichikai energiák optimális mozgósítása edzésen és versenyen. Munkája során célja, hogy segítse a sportolók teljesítményének legális fokozását tudatos táplálkozással és szükség esetén az étrend-kiegészítők célzott alkalmazásával.

Jelenleg ikerbabáit gondozza.

Vodenyák-Kérészy Zsuzsanna

Vodenyák-Kérészy Zsuzsanna

ügyintéző
vodenyak-kereszy.zsuzsanna##kukac##tf.hu

Diplomáját 2004-ben szerezte a Budapesti Gazdasági Főiskolán (KVIF) idegenforgalom és szálloda szakon (KVIF-THM). Több mint 10 éves idegenforgalmi értékesítési, rendezvényszervezési és project management tapasztalattal rendelkezik. Korábban értékesítőként illetve irodavezetőként dolgozott. Sok éves tapasztalatát, felsőfokú angol nyelvtudását kiválóan kamatoztatja mind szóbeli, mind az írásbeli kommunikáció során. Nagyszerűn ért az emberek nyelvén, mely lelkes, ügyfélcentrikus hozzáállásával párosulva nagymértékben segíti a mindennapi munkát.

Magyar Antidopping Csoport