Sportital kisokos I.

Folyadékpótlás okosan című cikkünkből megtudhattátok, hogy milyen fontos szerepe van a folyadékbevitelnek, különösen hosszan tartó és/vagy megterhelő sporttevékenység esetén. A fizikai aktivitás során verejtékezéssel folyadékot és elektrolitokat vesztünk, ami a teljesítmény romlását eredményezi.

Az edzés közbeni verejtékezés mértéke akár több liter is lehet az edzés időtartamától, intenzitásától, nemtől, állóképességtől és környezeti körülményektől (hőmérséklet, páratartalom, tengerszint feletti magasság) függően. Verejtékezéssel legnagyobb arányban nátriumot és kloridot, valamint kisebb mennyiségben káliumot, kalciumot és magnéziumot veszítünk.

Míg alacsony intenzitású és rövid időtartamú (60 percet nem meghaladó) edzés esetén normál időjárási körülmények mellett folyadékpótlásra alkalmas a víz, addig hosszabb terhelés, nagy intenzitású és állóképességi sportok esetén az elektrolitpótlásról, sőt a szénhidrát raktárak feltöltéséről is gondoskodnunk kell, ilyenkor érdemes sportitalokat választanunk.

Mik azok a sportitalok?

A sportitalok olyan sportolóknak kifejlesztett speciális italok, melyek megnövekedett fizikai aktivitás esetén hozzájárulnak a szervezet belső egyensúlyának (homeosztázis) fenntartásához. A folyadékpótláson kívüli fő cél az elektrolitok és az energia pótlása, ezért vízből, könnyen emészthető szénhidrátokból (glükóz, fruktóz, maltóz, szacharóz, maltodextrin) és ásványi anyagokból állnak, de összetevőik között gyakran találunk még vitaminokat és egyéb a teljesítményt kedvezően befolyásoló anyagokat (pl. koffein).

Hangsúlyoznunk kell, hogy a sportitalok nem azonosak az energiaitalokkal (lásd Szárnyakat ad. Vagy mégsem? c. cikkünk).

Miért előnyösek a sportban?

  • Energiát és ásványi anyagokat tartalmaznak, pótolják az izzadsággal veszített ásványi sókat és segítik a folyadékvisszatartást.
  • Gyorsan felszívódó energiaforrások, szénhidráttartalmuk a glikogén raktárak újratöltését is segíti.
  • Kellemes ízűek, így ösztönzik a folyadékfogyasztást.
  • Sportolás közben kényelmesen fogyaszthatók, folyékony halmazállapotuknak köszönhetően gyorsabban juttatják a szükséges energiához a szervezetet, mint a szilárd élelmiszerek.

Szeretnéd tudni, hogy milyen sportitalok vannak? Akkor olvasd el Sportital kisokos II. című írásunkat.

Magyar Antidopping Csoport