Szárnyakat ad. Vagy mégsem?

Ha lendületre, gyorsaságra, testi és szellemi frissességre vágyunk, a legjobb, amit tehetünk, hogy megiszunk egy energiaitalt - legalábbis a reklámok szerint.

Sokan éppen ezért úgy tekintenek ezekre a termékekre, mint üdítőkre és hasonlóan nagy mennyiségben is fogyasztják azokat. Sőt mi több, számos esetben sportolás előtt is az energiaitalokra esik a választás, tőlük várjuk ugyanis az utolérhetetlen gyorsaságot, a legyőzhetetlen erőt és állóképességet.

Fontos azonban leszögezni, hogy az energiaitalok nem szomjoltók, nem sportitalok, az egészségre számos káros hatásuk lehet.

Mik is azok az energiaitalok?

Az energiaitalok olyan szénsavas üdítőitalok, melyek frissítő, élénkítő hatású anyagokat tartalmaznak. Ilyen a koffein és a taurin, de ezek mellett számos egyéb összetevő is megtalálható ezekben az italokban. Például B-vitaminok, cukor vagy édesítőszer, glükuronolakton, inozitol, aromák, színezékek és növényi kivonatok (guarana, ginzeng, Gingko biloba, aloe).

Az energiaitalok káros hatásai

A központi idegrendszerre hatva túlzott ingerlékenységet, álmatlanságot okozhatnak, előfordulhat tőlük erős hányinger és hányás, de energiaital miatti rosszullét esetén sokszor tapasztalható erős szívdobogás, szívritmuszavar is. Alkohollal vagy kábítószerrel – esetleg mindkettővel - történő együttes fogyasztásuk kifejezetten veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet. Ezekért a hatásokért többek között a magas koffeintartalmuk tehető felelőssé. Egy átlagos doboz energiaital koffeintartalma 70-80 mg, de a 1,5-2 literes kiszerelésben kaphatóké már jóval meghaladja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által az egészséges felnőttek számára javasolt 400 mg napi beviteli maximumot. Ráadásul a koffein-érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni.

A gyermekek és az energiaital

Sajnos a fiatalok körében is nagy népszerűségnek örvendenek ezek a termékek, az EFSA 16 országra kiterjedő felmérése szerint a 10-18 éves korosztály 68%-a fogyaszt energiaitalt. Pedig a növekedés során még több gondot okoz az esetleges túladagolással járó alvászavar, ritmuszavar. A túlzott koffeinbevitel kihathat az étkezési szokásokra, idegességet, viselkedési problémákat okozhat. Emellett egy nemrég megjelent spanyol tanulmány szerint az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket.
A túlzott energiaital fogyasztás szempontjából a leginkább veszélyeztett csoport tehát– a koffein-érzékenyek és a várandós nők mellett - a 18 év alattiaké és a fiatal felnőtteké, azonban ez a korosztály egyáltalán nincs tisztában a veszélyekkel. Éppen ezért lényeges, hogy felhívjuk a fiatalok és a szülők figyelmét minden lehetséges módon arra, hogy az energiaitalok fogyasztását semmilyen táplálkozási cél nem indokolja, a szervezetnek egyáltalán nincs rá szüksége, és az említett káros hatások miatt a gyermekek táplálkozásában egyáltalán nincs helye!

A sport és az energiaitalok

Lényeges, hogy különbséget tegyünk az energiaitalok és a sportitalok között. Míg az utóbbiak nagy edzésterhelés során segítik a folyadékpótlást és visszatartást, addig az energiaitalok elfogyasztása után általában jelentős folyadékveszteség léphet fel. A másik, amit fontos megjegyezni, hogy ugyan általánosságban igaz, hogy a koffein javíthatja az állóképességet, azonban ez a hatás csak meghatározott körülmények között és megfelelő mennyiségben (lsd. Ez működik! c. cikkünk) jelentkezik. Összességében tehát elmondható, hogy az energiaitalok egyáltalán nem támogatják a teljesítmény fokozását, illetve fenntartását, fogyasztásuk akár ellenkező hatást is kiválthat!

Tanácsaink Neked

  • Az edzés időtartamától és intenzitásától függően folyadékpótlásra válassz az energiaitalok helyett vizet vagy sportitalt!
  • Ne feledd, a valódi energiát a kiegyensúlyozott, változatos és egészséges táplálkozás, valamint a megfelelő mennyiségű alvás, regeneráció jelenti!

Magyar Antidopping Csoport