Sportital kisokos II.

Milyen típusú sportitalok vannak?

Alapvetően három csoportba oszthatjuk a sportitalokat: hipotóniás, izotóniás és hipertóniás sportitalok.

Hipotóniás ital

Az elmúlt néhány évben robbantak be igazán a sportitalok piacára a hipotóniás italok, amelyek sűrűsége alacsonyabb a vér koncentrációjánál. Ez azt jelenti, hogy kevesebb szénhidrátot (<4%, azaz <4 g/100 ml) és elektrolitot tartalmaznak. A hipotóniás italok alkalmasak a fizikai aktivitás utáni gyors folyadékpótlásra, azonban fogyasztásukat 1-2 órán belül étkezésnek is követnie kell. Az alacsonyabb szénhidrát- és elektrolit tartalmuk miatt a hipotóniás italok gyorsabban felszívódnak, azonban a kiürülésük is gyors, ezért sportolás során nem a legoptimálisabbak a megfelelő teljesítmény fenntartásában és a teljesítményfokozásban. Ilyen ital például a víz és a 2:1 (víz:gyümölcslé) vagy nagyobb arányban vízzel hígított gyümölcslevek.

Izotóniás italok

Az emberi test mindig a belső állandóság állapotának fenntartására törekszik, ezért viszonylag állandó a folyadéktereinek a térfogata, összetétele és nyomása. A vérnek meghatározott ozmotikus nyomása van (280-330 mosmol/l), mely ozmolaritásnak megfelel az izotóniás italok összetétele. Az izotóniás italok szénhidráttartalma 4-8%, azaz 4-8g/100 ml, gyorsan képesek felszívódni, így hatékonyan pótolják a sportolás közben elvesztett folyadékot és elektrolitokat. Ilyen italok az izotóniás sportitalok.

Figyelem! Por vagy pezsgőtabletta alapú izotóniás italok készítésekor ügyeljünk arra, hogy betartsuk a használati utasításban leírtakat, mert csak így lesz optimális koncentrációjú és hatású az italunk.

Hipertóniás italok

A hipertóniás folyadékoknak magas az ozmotikus koncentrációja, több oldott anyagot és szénhidrátot (>8%, azaz >8g/100 ml) tartalmaznak. Alkalmasak fizikai aktivitás után a minél hamarabbi szénhidrát- és elektrolitpótlásra (pl. gyümölcsturmix). Felszívódásuk lassú, a szervezet először saját folyadékával hígítja fel, ezáltal a hipertóniás italok vizet vonnak el a szervezettől. Amíg elérik a várt hatást, vagyis hidratálnak, addig emésztési panaszokat (puffadás, gyomorfájdalmak, hasmenés) is okozhatnak, ezért sporttevékenység közbeni fogyasztásra kevésbé optimálisak. Hipertóniás italok például a hígítatlan gyümölcslevek, kakaó, (hagyományos) kóla, alkoholos italok, cukros üdítőitalok.

S hogy mikor és mennyi sportitalt javasolt fogyasztani, azt cikksorozatunk következő részében mutatjuk meg.

Magyar Antidopping Csoport