A táplálkozási napló készítése során a sportoló maga jegyzi fel, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztott az adott időszakban.
Általában háromnapos időtartamot vizsgálunk, úgy elosztva, hogy fedje a hét napjai közötti különbségeket (egy edzésnap, egy versenynap/meccsnap, egy hétvégi pihenőnap). A táplálkozási napló segít abban, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk – megszokott étkezési és életkörülmények között – az elfogyasztott élelmiszerek (makro- és mikronutriensek) mennyiségéről, a sportoló táplálkozási ritmusáról, a felhasznált nyersanyagokról és az alkalmazott konyhatechnológiákról. A táplálkozási napló vezetése megkönnyíti a sportoló személyre szabott, sportágspecifikus étrendjének összeállítását és nyomon követését, átnézve könnyebb megtalálni az esetleges étrendi hibákat, vagy adott esetben a panaszt okozó élelmiszereket.
A napló írásának megkezdése előtt a sportoló írásos tájékoztatást kap a napló pontos kitöltésének módjáról.