Sportital kisokos III.

Mikor és mennyi sportitalt igyunk?

Edzés előtt: ha mozgás előtt nincs időd, vagy nem tudsz enni, akkor a szénhidrát raktárak feltöltéséhez és az optimális hidratáltsági állapot eléréséhez ideális lehet izotóniás sportitalt inni. Az edzést megelőző órában fél liter sportital elfogyasztásával kb. 25-50 g szénhidráthoz juthatunk.

Edzés közben: a 60 percet meghaladó vagy ennél rövidebb, de nagy intenzitással végzett állóképességi terhelés esetén javasolt 30-60 g/óra szénhidrát pótlása, mely terméktől függően kb. 4-8 dl izotóniás sportitallal fedezhető. Ezt a mennyiséget több részletben, 15-20 percenként, egyéni toleranciától függően 1-2 dl folyadék elfogyasztásával javasolt bevinni. 2-2,5 órát meghaladó állóképességi edzés/verseny esetén az óránként bevitt szénhidrát mennyisége akár 90 g-ra is növelhető a jobb teljesítmény eléréséhez. Ilyenkor is ideális a sportitalok, valamint az energiazselék fogyasztása, mert folyékony halmazállapotuknak köszönhetően gyorsabban juttatják a szükséges energiához a szervezetet. Hátrányuk azonban, hogy sok sportoló gyomra nem bírja hosszú távon ezeket a termékeket, nekik hagyományos élelmiszerek fogyasztása (pl. banán) javasolt ilyen esetben.

Edzés után: a sportitalok alkalmasak lehetnek a folyadék-, szénhidrát-, elektrolit- és vitaminpótlásra, bizonyos típusok még fehérjét is tartalmaznak. Jó választás sportitalokat inni, ha két verseny vagy edzés között rövid idő telik el és gyors szénhidrátpótlásra van szükség. Törekedjünk azonban arra, hogy az edzés/verseny utáni regenerációhoz szükséges tápanyagokat hagyományos élelmiszerekkel biztosítsuk a szervezetünk számára.

Fontos tudnivaló!

A sportitalok hőmérséklete nemcsak az elfogyasztott mennyiséget, hanem az italok felszívódását is befolyásolja. Ideális hőmérsékletük 15-22 °C között van.

Ne felejtsük el, hogy a sportitalok a megfelelő időben és mennyiségben fogyasztva segítik a teljesítmény optimalizálását, szénhidrát tartalmuknál fogva hozzájárulnak a napi kalóriabevitelhez. Ha tehát nincs a fizikai aktivitás mértékéhez igazítva a fogyasztásuk, akkor feleslegesen bevitt kalóriaként hozzájárulhatnak plusz kilók megjelenéséhez. Súlycsoportos sportágak versenyzőinek a verseny előtti időszakban különösen figyelniük kell az elfogyasztott sportitalok mennyiségére.

Nagyon széles a sportitalok palettája a boltok polcain és az internetes webáruházakban. Ha kíváncsi vagy a különböző sportitalok összetételére, akkor böngészd át Sportital kisokos IV. című befejező írásunkat.

Magyar Antidopping Csoport