Téli sportok és a táplálkozás - 2. rész

Téli sportok és a táplálkozás - 2. rész

TÉLI SPORTOK TÁPLÁLKOZÁSI VONATKOZÁSAI

A legfontosabb táplálkozási kihívások közé tartoznak a téli sportágak esetében a megnövekedett energiafelhasználás, az izom- és májglikogén gyorsabb felhasználása, a fokozott folyadékvesztés és a fokozott vasforgalom. A különböző téli sportokat űzők táplálkozási igényei nagyban eltérnek egymástól, az energia- és tápanyagigényt számos tényező befolyásolja, többek között a sportoló életkora, neme, genetikája, testsúlya, testösszetétele, sportága, egészségi és edzettségi állapota, a környezeti tényezők, illetve az edzés- és versenyfeltételek.

Alacsony környezeti hőmérséklet

A téli sportolók gyakran vannak magaslati körülményeknek és szélsőségesen hideg környezeti tényezőknek kitéve az edzések és versenyek során. A szabadtéri téli sportokat sokszor rendkívül hideg, átlagosan -25°C és +5°C közötti környezeti hőmérsékleten, a beltéri jeges téli sportokat átlagosan +5°C és +10°C közötti hőmérsékleten űzik.

A hidegben történő edzés növelheti az energiaszükségletet, mely függ attól, hogy a hőszabályozási folyamatok (pl. a hideg hatására bekövetkező fiziológiás reakciók, beleértve a vazokonstrikciót, a perifériás véráramlás csökkenését), a megfelelő ruházat viselése, valamint az edzés hőtermelése, képesek-e fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet. Általánosságban az említett hőszabályozási folyamatokkal fenntartható a kívánt maghőmérséklet, amennyiben viszont mindez nem elegendő, a szervezet didergéssel próbálja meg növelni a hőtermelését, amely fokozott energiafelhasználással és szénhidrátoxidációval jár.

Magaslat

A tengerszint feletti magasság alapján 4 különböző kategóriát különböztetünk meg: alacsony (1000-2000 m), közepes (2000-3000 m), magas (3000-5000 m) és extrém magas (5000 m <).

Magaslaton megnő a sportoló alapanyagcseréje, az energia- és szénhidrátfelhasználása nő, míg az étvágya csökken. 4300 méteren a sportolók alapanyagcseréje 10-17%-kal is megnőhet, aminek következtében egy hét alatt akár 1,4 kg-mal is csökkenhet a testtömeg. Magaslaton az első pár napban a megnövekedett vérnyomás és vizeletürítés hatására csökkenhet a plazmatérfogat, aminek következtében nő a hemoglobin koncentráció. A hipoxia stimulálja az eritropoetin szintézist, mely hatására nő a vörösvértestek mennyisége, a vértérfogat és az oxigénszállító kapacitás. Mivel a vas a hemoglobin szerves részét képezi, ezért az alacsony vasraktárak akadályozzák a hatékony hematológiai adaptációt.

Táplálkozással összefüggő élettani változások és táplálkozási szempontok magaslaton.
Táplálkozással összefüggő élettani változások és táplálkozási szempontok magaslaton.

A Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusai (Szakszon Flóra, Shenker-Horváth Kinga, Kis Virág) által írt „Téli sportok és a táplálkozás” című Táplálkozási Akadémia Hírlevél rövidített változatát olvashatják honlapunkon. A teljes anyag elérhető a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége honlapján, ide kattintva.

Magyar Antidopping Csoport