Téli sportok és a táplálkozás - 1. rész

Téli sportok és a táplálkozás - 1. rész

TÉLI OLIMPIA

A téli olimpiák története nem nyúlik olyan régre vissza, mint a nyári játékoké. Az első téli olimpiát 1924-ben rendezték a franciaországi Chamonix-ban. A téli ötkarikás játékok sikeres lebonyolítása mindig nagyban függ az időjárási és földrajzi tényezőktől, a sportágak száma elmarad a nyáriakétól. A 2022. február 4-20. között Pekingben megrendezett XXIV. téli olimpiai játékokon 109 versenyszámban osztanak érmet, Magyarországot 5 sportágban a következő 14 sportoló képviseli:

  • Sporttörténelmi kvótát szerzett a 17 éves Kozuback Kamilla snowboardban, félcső versenyszámban vívta ki az indulási jogot, így először vehet részt magyar snowboardos az olimpián.
  • Alpesi síben Kékesi Márton és Tóth Zita, sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára versenyez.
  • Rövidpályás gyorskorcsolyában Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Varnyú Alex, Nógrádi Bence, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia képviseli hazánkat.
  • 66 év után ismét szerepelnek magyar indulók műkorcsolya párosban, Scsetyinyina Julija és Magyar Márk szerezték meg a részvételi jogot.

Szurkoljunk sportolóinknak a téli ötkarikás játékokon, és hódoljunk minél többet mi magunk is kedvenc téli sportunknak!

A Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusai (Szakszon Flóra, Shenker-Horváth Kinga, Kis Virág) által írt „Téli sportok és a táplálkozás” című Táplálkozási Akadémia Hírlevél rövidített változatát olvashatják honlapunkon. A teljes anyag elérhető a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége honlapján, ide kattintva.

Magyar Antidopping Csoport