Ha tejről beszélünk, akkor alapértelmezésben a tehéntől származó tejről van szó. Minden más esetben meg kell jelölni a származást, pl. juhtej, kecsketej. Hazánkban döntően a tehéntejfogyasztás a jellemző, és csak elenyésző mennyiségben van jelen kecske- és juhtejfogyasztás.
Tehén, juh, kecske vagy növényi tejek?
A tej zsírtartalma szerint megkülönböztethető kategóriák a teljes tej (min. 3,5 %), a félzsíros tej (2,8%), a zsírszegény tej (1,5%) és a fölözött tej (zsírtartalma nem több mint 0,5%), melyek energia- és zsírtartalma eltérő, azonban ugyanannyi fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak. A különböző sportágaknál (pl. állóképességi) a sportolók megemelkedett energiaigényének fedezésében a teljes tej fogyasztása is ajánlható.
A tehéntejhez nagyon hasonló a kecsketej összetétele, a juhtej azonban jóval magasabb energia-, fehérje- és zsírtartalommal bír. A különböző tejek tápanyagösszetételét az alábbi táblázat foglalja össze (az értékek 100 ml tejre vonatkoznak):
Tehéntej 2,8%-os | Kecsketej | Juhtej | |
---|---|---|---|
Energia (kcal) | 62 | 70 | 113 |
Fehérje (g) | 3,4 | 3,6 | 6,1 |
Zsír (g) | 2,8 | 3,9 | 7,2 |
Szénhidrát (g) | 5,3 | 4,7 | 5,0 |
A juhtej eltérő beltartalmi értékei mellett ízvilágában is különbözik, karakteresebb aromájú tej. A juh- és a kecsketejet önmagában jellemzően nem fogyasztják, ilyen formában kiskereskedelmi forgalomba csak ritkán kerülnek, inkább feldolgozott tejtermékekként kaphatók. (Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy csak a megbízható helyen vásárolt, helyesen tárolt, fogyaszthatósági időn belül felhasznált pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos!)
A tejfogyasztás mellett/helyett manapság egyre többen választják a köznyelvben növényi tejeknek hívott italokat. Az Európai Bíróság 2017-es rendelete szerint azonban a növényi alapú termékeket nem lehet tejnek hívni – kivétel a kókusztejet -, csak az állati eredetűeket.
Növényi italok készülhetnek gabonákból (pl. rizs, zab), olajos magvakból (pl. mandula, kókuszdió) és szójából.
Ezek a növényi italok színesíthetik az étrendet, azonban érdemes tudni, hogy a tejnél alacsonyabb biológiai értékű fehérje-, illetve vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt nem válthatják ki a tejet a sportolók táplálkozásában. Különböző növényi italok átlagos tápanyagösszetételét a következő táblázat foglalja össze (az értékek 100 ml italra vonatkoznak):
Mandulaital | Kókuszital | Rizsital | Szójaital | |
---|---|---|---|---|
Energia (kcal) | 13-30 | 19-30 | 47-65 | 34-46 |
Fehérje (g) | 0,4-0,9 | 0,1-0,5 | 0,1-0,2 | 2-4 |
Zsír (g) | 0,5-2,1 | 0,9-2 | 0,8-1,5 | 1-2,8 |
Szénhidrát (g) | 0,1-3 | 1,9-3,5 | 9-13 | 1,1-1,8 |
Miként tudjuk elhelyezni a tejet a sportolók táplálkozásában? Tejes cikksorozatunk befejező részében gyakorlati példákkal mutatjuk meg.