Tej a sporttáplálkozásban III.

Ha tejről beszélünk, akkor alapértelmezésben a tehéntől származó tejről van szó. Minden más esetben meg kell jelölni a származást, pl. juhtej, kecsketej. Hazánkban döntően a tehéntejfogyasztás a jellemző, és csak elenyésző mennyiségben van jelen kecske- és juhtejfogyasztás.

Tehén, juh, kecske vagy növényi tejek?

A tej zsírtartalma szerint megkülönböztethető kategóriák a teljes tej (min. 3,5 %), a félzsíros tej (2,8%), a zsírszegény tej (1,5%) és a fölözött tej (zsírtartalma nem több mint 0,5%), melyek energia- és zsírtartalma eltérő, azonban ugyanannyi fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak. A különböző sportágaknál (pl. állóképességi) a sportolók megemelkedett energiaigényének fedezésében a teljes tej fogyasztása is ajánlható.

A tehéntejhez nagyon hasonló a kecsketej összetétele, a juhtej azonban jóval magasabb energia-, fehérje- és zsírtartalommal bír. A különböző tejek tápanyagösszetételét az alábbi táblázat foglalja össze (az értékek 100 ml tejre vonatkoznak):

Tehéntej 2,8%-os Kecsketej Juhtej
Energia (kcal) 62 70 113
Fehérje (g) 3,4 3,6 6,1
Zsír (g) 2,8 3,9 7,2
Szénhidrát (g) 5,3 4,7 5,0

A juhtej eltérő beltartalmi értékei mellett ízvilágában is különbözik, karakteresebb aromájú tej. A juh- és a kecsketejet önmagában jellemzően nem fogyasztják, ilyen formában kiskereskedelmi forgalomba csak ritkán kerülnek, inkább feldolgozott tejtermékekként kaphatók. (Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy csak a megbízható helyen vásárolt, helyesen tárolt, fogyaszthatósági időn belül felhasznált pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos!)

A tejfogyasztás mellett/helyett manapság egyre többen választják a köznyelvben növényi tejeknek hívott italokat. Az Európai Bíróság 2017-es rendelete szerint azonban a növényi alapú termékeket nem lehet tejnek hívni – kivétel a kókusztejet -, csak az állati eredetűeket.

Növényi italok készülhetnek gabonákból (pl. rizs, zab), olajos magvakból (pl. mandula, kókuszdió) és szójából.

Ezek a növényi italok színesíthetik az étrendet, azonban érdemes tudni, hogy a tejnél alacsonyabb biológiai értékű fehérje-, illetve vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt nem válthatják ki a tejet a sportolók táplálkozásában. Különböző növényi italok átlagos tápanyagösszetételét a következő táblázat foglalja össze (az értékek 100 ml italra vonatkoznak):

Mandulaital Kókuszital Rizsital Szójaital
Energia (kcal) 13-30 19-30 47-65 34-46
Fehérje (g) 0,4-0,9 0,1-0,5 0,1-0,2 2-4
Zsír (g) 0,5-2,1 0,9-2 0,8-1,5 1-2,8
Szénhidrát (g) 0,1-3 1,9-3,5 9-13 1,1-1,8

Miként tudjuk elhelyezni a tejet a sportolók táplálkozásában? Tejes cikksorozatunk befejező részében gyakorlati példákkal mutatjuk meg.

Magyar Antidopping Csoport