Tej a sporttáplálkozásban I.

Te is biztosan hallottad már, hogy „A tej élet, erő, egészség” vagy „Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!”. Ám kétségtelen, hogy napjainkban mégis a tejfogyasztás az egyik legvitatottabb táplálkozási kérdés.

Kezdésnek 5 dolog, amit a tejről tudnod kell, ha sportolsz:

  • A tej a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
  • A kalcium hasznosulása a tejből kedvezőbb, mint az egyéb kalciumtartalmú élelmiszerekből.
  • A tejsavófehérje a vázizomzat működéséhez szükséges egyik legértékesebb fehérjeforrás.
  • Valamennyi zsiradék közül a tejzsírok emészthetősége a legjobb, ezért jól hasznosítható energiát ad.
  • A tej a legideálisabb edzés utáni regeneráló ital.

Igyuk vagy ne igyuk?

Te is biztosan hallottad már, hogy „A tej élet, erő, egészség” vagy „Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!”. Ám kétségtelen, hogy napjainkban mégis a tejfogyasztás az egyik legvitatottabb táplálkozási kérdés. Sok népszerű divatdiéta (pl. paleo, lúgosító, vércsoport, mentes étrend) száműzi az étrendből a tejet, azonban ennek nincsen tudományos bizonyítottsága, táplálkozás-élettani szempontból nem elfogadható. A tej fogyasztása ellen szóló egészségügyi érvek csak a lakosság kis részénél állnak fenn. De például laktózérzékenység esetén is lehet laktózmentes tejet fogyasztani, a tej fogyasztását a tejfehérje allergiában szenvedőknek szükséges csak kerülniük.

Öntsünk tiszta tejet a pohárba!

A tej az egyik legfontosabb élelmiszerünk, az egészséges étrend egyik fő pillére. Éppen ezért a hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér® is napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztását javasolja.

S hogy mi teszi a tejet különlegessé?

Az alkotórészei:

  • vitaminok (A-vitamin, β-karotin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok)
  • ásványi anyagok (kalcium, kálium, nátrium, foszfor)
  • magas víztartalom
  • könnyen emészthető tejzsír, különböző zsírsavak
  • kazeinfehérjékből és savófehérjékből (pl. béta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin) álló teljes értékű tejfehérje

Ha ennél is többre vagy kíváncsi, keresd a folytatást a cikksorozatunk 2. részében.

Magyar Antidopping Csoport