Növényi eredetű összetevők az étrend-kiegészítőkben

A növényi eredetű étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek a sportolók körében, mivel a lakossági trendek őket sem kerülik el, divattá váltak a természetesként hirdetett termékek.

Az étrend-kiegészítők összetevői közül a növényi eredetűek azok, melyek teljesítményre gyakorolt hatása a leginkább kérdéses. Megítélésüket nehezíti, hogy jellemzően nem önállóan fordulnak elő, hanem egy termékben gyakran több növény is van egyszerre. Sőt egy-egy növénynek számos elnevezése létezhet, így az összetevők beazonosítása, összevetése a mindenkor érvényben lévő WADA doppinglistával komoly nehézségekbe ütközhet.

Az alábbi folyamatosan bővülő táblázat tartalmazza az étrend-kiegészítőkben megtalálható növényi összetevőket és azok teljesítményre és egészségre gyakorolt hatását.

Itt is emlékeztetünk arra, az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító hatás nem tulajdonítható nekik.

Így használd a táblázatot:

A táblázat első oszlopa mutatja a keresett hatóanyag nevét, illetve további megnevezéseit.

A következő két oszlop az adott hatóanyag egészségre, illetve teljesítményre gyakorolt hatását ismerteti az alábbi kategóriák szerint:

  • „Lehetséges pozitív hatás”: a hatóanyag teljesítményre és/vagy egészségre gyakorolt hatása pozitív lehet és ezt megfelelő szintű tudományos bizonyíték támasztja alá.
  • „Ellentmondásos”: a hatóanyag teljesítményre és/vagy egészségre gyakorolt hatása nem egyértelmű és/vagy a vele kapcsolatban rendelkezésre álló bizonyítékok tudományosan nem kellőképpen megalapozottak.
  • „Ellentmondásos/lehetséges negatív hatás”: amellett, hogy a hatóanyag teljesítményre és/vagy egészségre gyakorolt hatása nem egyértelmű és/vagy a vele kapcsolatban rendelkezésre álló bizonyítékok tudományosan nem kellőképpen megalapozottak, már igazoltan előfordult az alkalmazásával kapcsolatos negatív mellékhatás.
  • „Nem vizsgált”: a hatóanyag teljesítményre és/vagy egészségre gyakorolt hatását nem vizsgálták, így bármi lehetséges.
  • „Veszélyes”: a hatóanyag szerepel a WADA tiltólistán vagy előfordult már szennyeződése WADA tiltólistás anyaggal, vagy igazoltan egészségkárosító hatással bír.

Hogyan döntsél?

Tudd meg, hogy valóban szükséged van-e étrend-kiegészítőkre az itt található folyamatábra segítségével.

A táblázatban szereplő hatóanyagok közül a legkisebb kockázattal a „Lehetséges pozitív hatás”-sal jelölt növényi összetevők fogyasztása jár. Az „Ellentmondásos” növeli kockázatot. Ha az adott összetevő hatását sem egészség, sem teljesítmény szempontjából nem vizsgálták, akkor ne te legyél a kísérleti nyúl! Ha egy összetevő „Veszélyes”, azt semmilyen körülmények között ne szedd!

Magyar Antidopping Csoport