Legfontosabb tudnivalók az étrend-kiegészítőkről

Mik azok az étrend-kiegészítők?

Az étrend- kiegészítők élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Megjelenési formájuk lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas.

Szükségük van a sportolóknak étrend-kiegészítőkre?

Minden sportolónak oda kell figyelnie a táplálkozására és ügyelnie kell a szervezete számára szükséges energia- és tápanyagbevitelre. Azt azonban, hogy ezt ténylegesen el tudja érni kizárólag a hagyományos élelmiszerforrások fogyasztásával, vagy szükség van hozzá étrend-kiegészítők alkalmazására, mindig az egyedi körülmények határozzák meg. Annak megítéléséhez, hogy egy sportolónak szüksége van-e étrend-kiegészítőkre, fontos a testösszetétel és a táplálkozási szokások, valamint a tápanyagbevitel felmérése, értékelése és az egyéni szükséglethez történő hasonlítása.

Megbízhatok-e az étrend-kiegészítők csomagolásán olvasható szlogenekben és a hirdetett hatásokban?

Egy adott étrend-kiegészítő alkalmazása a valódi tápanyagszükségleten kell, hogy alapuljon, nem pedig egy jól csengő szlogen hallatán. Az egyes termékek nyújtotta előnyök általában eltúlzottak, mivel sajnálatos módon az étrend-kiegészítők forgalomba hozatal előtti átfogó ellenőrzése hazánkban nem megoldott. Javasoljuk, hogy a reklámok és a szlogenek helyett a termék címkéjén szereplő összetevők listája és a tápanyagtartalom alapján próbálják megítélni, hogy indokolt-e az adott termék szedése.

Milyen kockázatokkal járhat az étrend-kiegészítők szedése?

A rossz minőségű, a címkén nem feltüntetett összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítők nagy problémát jelenthetnek a fogyasztók számára. Bár kétségkívül sok jó minőségű és biztonságos étrend-kiegészítő megtalálható a piacon, mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a sportoló által választott termék veszélyes vagy illegális összetevőket tartalmazhat. Gyakran nincsenek figyelmeztető jelek arra vonatkozóan, hogy egy termék nem biztonságos, éppen ezért már jó néhány sportoló szembesült egészségügyi problémákkal és/vagy pozitív doppingvizsgálati eredménnyel. Ezt legtöbbször a helytelenül felcímkézett, vagy gyógyszerekkel, anabolikus szteroidokkal szennyezett termékek használata okozta. Az is előfordulhat, hogy a kockázatos vagy veszélyes összetevők szerepelnek ugyan a címkén, de megtévesztő, vagy a sportoló által ismeretlen néven.

Magyar Antidopping Csoport