Nagyszabású Diabétesz Világnapi rendezvényt tartottunk

2021.11.14.

Szigorú járványügyi előírások mellett csaknem 400 érdeklődő gyűlt össze november 13-án, a Testnevelési Egyetem kampuszán, ahol több helyszínen, az Athén teremben, a Sportos Cukros workshop teremben, az Aulában és a tornacsarnokban rendeztünk konferenciát, kiállítást és családi napot szakemberek, 1-es típusú cukorbetegséggel élők, családtagjaik és más érdeklődők számára a Nemzetközi Diabétesz Világnap, illetve az inzulin felfedezésének 100. évfordulója alkalmából. A november 13-i Diabétesz Világnapról rövid bemutató videó készült, hogy azok is átélhessék kicsit a rendezvény hangulatát, akik valamilyen okból kifolyólag idén személyesen nem tudtak részt venni.

A megnyitón Dr. habil. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora és Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőbeszédet. Továbbá bemutatásra került az inzulin felfedezésének 100. évfordulójára készített “A csoda” című kisfilm is, mely többek szemébe könnyeket csalt.

A rendezvény tudományos programja a „Sport, inzulin és szénhidrát összehangolása a diabéteszes gyermekek egészségmegőrzésében” címet viselte, mely során nagyszerű előadást tartott Dr. Kocsis Győző, Prof. Dr. Martos Éva, Prof. Dr. Pavlik Gábor, Dr. Svébis Márk, Shenker-Horváth Kinga, illetve Dr. Kerényi Zsuzsanna. Az előadásokban szó esett többek között az inzulinkezelés történetéről és módjairól, a sport hatásairól és választásáról, a különböző mozgásformákról és a táplálkozásról. A tudományos program sportos kerekasztalbeszélgetéssel zárult, melynek résztvevői Csík Csaba Krisztián, Termul Helga, Dr. Svébis Márk és Prof. Dr. Martos Éva voltak, a beszélgetést Shenker-Horváth Kinga moderálta.

A tudományos konferencia mellett párhuzamosan az érdeklődők – a járványhelyzet figyelembe vétele mellett és a lehetőségekhez mérten – gyakorlatorientált workshopokon vehettek részt, mely igen népszerű volt az érdeklődők körében. Dr. Tóth-Heyn Péter, Mátyássy Gábor, Kis Virág, Termul Helga és Kitta Annamária workshopjain a látogatók elsajátíthattak a cukorbetegséggel kapcsolatos alapismereteket, információt szerezhettek a szenzorhasználatról és a hibrid zárt rendszerű inzulinpumpáról, illetve tippeket kaphattak a kisétkezésekkel és a sporttal kapcsolatban.

A rendezvény látogatóinak lehetősége nyílt dietetikai konzultáción, illetve sportágválasztási tanácsadáson részt venni, előbbi esetében testösszetétel méréssel kiegészítve.

A Testnevelési Egyetem tornacsarnokában kicsik és nagyok egyaránt részt vehettek egész napos mozgás- és sportprogramokon (kötélugrás, csoportos zenés torna, kincskereső kalandjáték, ügyességi játékok, VR sport játékok, stb.). A gyermekeknek szóló programok másik helyszíne az Aula volt, ahol izgalmas foglalkozásokkal (csillámtetoválás, karkötő készítés, tesztcsík evő szörny készítés, szerencsekerék, diabetes kvíz, stb.) vártuk a gyermekeket.

Az eseményen több cég megjelent kiállítóként, ahol a látogatók megismerhették a Tudomány Kiadó legfrissebb kiadványait, az ALSAD Medical mobilapplikációját, a Reformsziget-Mindenmentes Üzlet és Webáruház termékkínálatát, a Nyír Diabet Egyesület legújabb könyvét, mely az „Amikor beüt a cukor” címet viseli, illetve az Eisberg biztosított egészséges ropogtatni valót és zöldségfaragással is készültek.

A Diabétesz Világnapi rendezvényt tombolasorsolás, Szandi koncert és cukormentes torta tette még emlékezetesebbé minden résztvevő számára.

Az eseménnyel kapcsolatban számos pozitív visszajelzés érkezett.

A szervezés színvonalas, az előadások professzionálisak voltak. Sok új információt kaptam. Köszönöm mindenkinek 8,5 éves kislányom nevében.

egy cukorbeteg kislány édesanyja

Sok szeretettel és elismeréssel gratulálok a rendezvényhez. Remélem, és kívánom, hogy jövőre az idei rendezvény tartalmának, szakmai színvonalának megfelelő szinten a rendezvénybe fektetett energiának, szeretetnek megfelelő résztvevő számmal rendezhessétek meg az eseményt. Javaslom, hogy néhány külföldi résztvevőt is hívjatok, mert a színvonal bármilyen nemzetközi elvárást kielégített volna.

egy diabetológus

A program megvalósítását a Sportért Felelős Államtitkárság anyagi támogatása tette lehetővé.

Köszönjük mindenkinek, aki közreműködött az esemény szervezésében és a lebonyolításában, illetve köszönjük az összes érdeklődőnek az aktív részvételt!

Magyar Antidopping Csoport