Újabb 31 tiltott hatóanyaggal bővültek a Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratórium akkreditált mérései!

2021.02.07.

Sikeresen lezajlott a Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratórium akkreditációs eljárással összefüggő kötelező felülvizsgálata és egyben az új módszerekkel bővített akkreditációja.

Az egynapos eljárás részben online, részben a laboratóriumban zajlott, melynek végeztével a Nemzeti Akkreditáló Hatóság minősítői kiemelték a laboratórium felszereltségét, a munkatársak szakértelmét, a gyorsaságot, pontosságot és az egyes tiltott anyagokra vonatkozó alacsony kimutatási határt. Gratuláltak ahhoz is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan minden vizsgált területet rendben találtak, hiányosság nem volt. Végül megállapították, hogy ez a terület továbbra is nagyon jó kezekben van.

A mostani akkreditációval 97-re bővült az étrend-kiegészítőkben és egyéb élelmiszerekben kimutatott hatóanyagok száma. Jelenleg minden olyan vegyületet ki tudunk mutatni, amely a legfrissebb WADA statisztika alapján a pozitív doppingesetek akár 1%-áért felelős volt. Külön figyelmet fordítunk azokra a komponensekre, melyek tiltólistára kerülését az indokolta, hogy étrend-kiegészítőkben is előfordult. Folyamatosan fejlesztjük módszereinket annak érdekében, hogy a WADA listán szereplő tiltott anyagok minél szélesebb körét tudjuk kimutatni.

Várjuk a felelős gyártók, forgalmazók, sportági szakszövetségek, sportolók érdeklődését a vizsgálatok iránt, hiszen a doppingkockázat minimalizálásának egyetlen módja a laboratóriumi analízis.

Magyar Antidopping Csoport