Táplálkozással a sportsikerekért

2019. augusztus 28.

Sporttáplálkozás a jobb teljesítményért elnevezéssel dietetikai programot indított a Nemzeti Kézilabda Akadémia a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának segítségével.

Az első, egyben vitaindítónak is szánt előadást, Prof. dr. Martos Éva a TE Sport-táplálkozástudományi Központjának szakmai vezetője tartotta a NEKA növendékei és edzői számára. 

A helyes étkezési szokások kialakítása érdekében, közel egy éves előkészítő munkát követően kialakított program, a teljes 2019-2020-as tanévre vonatkozik. A szakemberek nemcsak előadásokat tartanak majd havi rendszerességgel Balatonbogláron, de személyes konzultációkat is szerveznek a fiataloknak és konkrét menüjavaslatokkal is segítik a NEKA mesterszakácsának, Miseta Péternek munkáját.

Az Akadémián szerdán délelőtt megtartott első előadás során Prof. dr. Martos Éva vezette be a fiatalokat a helyes táplálkozás alapjaiba, majd egy online kérdőív kitöltésével tesztelte tudásukat. Az eredmény kielégítő volt, a kérdések több mint háromnegyedére helyesen válaszoltak az akadémisták. A szakember csak akkor jegyezte meg viccesen, hogy lesz miről beszélgetniük a konzultációk során, amikor a kedvenc étel kérdésre a többség valamelyik rántott fogást nevezte meg.

„A siker kulcsa a sport és táplálkozás összehangolása, s ennek egyik legfontosabb felvetése, hogy mit és mikor esztek” – jelentette ki Prof. dr. Martos Éva, aki szerint egy győztes mérkőzéshez nagyban hozzájárul, hogy a játékosok a találkozó előtt hogyan építették fel az aznapi menüjüket. Ha rosszul választanak, fáradtak lehetnek, a teljesítményük pedig értelemszerűen visszaeshet. A hétköznapi kérdéseken túl, a szakember az utóbbi években, különösen a fiatal sportoló lányok körében elterjedt meggondolatlan fogyókúrák veszélyeire is felhívta a figyelmet, amelyek akár visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhatnak a fejlődő szervezetben.

A fiataloknak megtartott előadást, kóstolás követte, a NEKA mesterszakácsa által elkészített csokoládés energiaszeletet és az erdei gyümölcsös banános smoothie-t próbálhatták ki a növendékek. Az egészséges finomságok gyorsan eltűntek a tálcákról, majd az edzők beszélgethettek a szakemberrel a program gyakorlati megvalósításáról és tanítványaik étkezési szokásairól. Ennek során a sportolók által igen kedvelt táplálékkiegészítőkről is szó esett, amelyek használatával kapcsolatban Martos Éva azok veszélyéről is beszélt. Tervei között a személyes és online konzultációk mellett, közös kedvcsináló főzések is szerepelnek, de egy veteményeskert létrehozását is igen hasznos ötletnek tartotta.

Forrás: Neka.hu

Magyar Antidopping Csoport