Szabó Tünde: A sporttudomány az eredményesség egyik legfőbb pillére

2019. március 06.

Manapság a sporttudomány ugyanolyan fontos pillére az eredményességnek, mint a megfelelő edzésmunka, az edzők felkészültsége, vagy a létesítmények és a sporteszközök minősége - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerdán, amikor meglátogatta a Testnevelési Egyetem Teljesítmény-Élettani Laboratóriumát és a Sport-táplálkozástudományi Központot.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint Szabó Tündének a két intézmény vezetője, Szabó Tamás és Martos Éva mutatta be a laborokban folyó munkát, valamint azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a magyar sportolóknak nyújtanak.

"Ahol milliméterek, századmásodpercek, néhány apró mozdulat dönt már nem csupán aranyérmek sorsáról, de döntőbe jutásról, vagy akár az olimpiai kvalifikációról, ott mindenki tisztában van azzal: a tehetség, a készség és képességek mellett szükség van a teljesítmény optimalizálására, márpedig ez elképzelhetetlen e két laboratórium közreműködése nélkül" - fogalmazott Szabó Tünde, kiemelve, hogy ezért a mai versenysportban már alapvetőnek és nélkülözhetetlennek számítanak azok a szolgáltatások, amelyeket a két intézmény nyújt. Hozzátette, az elmúlt évek fejlesztései nyomán már mindkét labor kulcsszerepet játszik abban, hogy a magyar élsport és az utánpótlás-nevelés is megtartsa a helyét a világ élvonalában.

"Bár a mindennapi szóhasználatban sporttudományos háttérről szoktunk beszélni, a 21. század sportjában az élettani mérések, a modern táplálkozás-tudomány már rég az előtérbe került, gyakorlatilag ugyanolyan magas szintet kell képviselniük, mint a sportolóknak és felkészítőiknek, csak így érhetők el kiemelkedő eredmények" - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormányzat kiemelten támogatja a sporttudományos intézményekben zajló fejlesztéseket.

A sportért felelős államtitkárság emlékeztetett rá, hogy a Teljesítmény-Élettani Laboratórium 2016-ban épült be a Testnevelési Egyetem szervezetébe, és azóta rendkívüli fejlődési pályára állt, mára az élsport és az utánpótlás-nevelés egyik legfontosabb háttérintézménye lett, s az évek során tökéletesített, számtalanszor tesztelt és finomított módszerekkel segít a fiatalok kiválasztásában, felmérésében, fejlődésének nyomon követésében.

Szabó Tamás jelezte, a rendszerben összehangoltan dolgozik együtt a biokémiai, terhelésélettani, egészségtudományi, biomechanikai és sportdiagnosztikai labor, és minden esetben számíthatnak a táplálkozástudomány képviselőire, szükség esetén pedig a pszichológiai, illetve a rehabilitációs részleg szakembereire. A labor mobilfelszerelése azt is lehetségessé teszi, hogy szövetségek, klubok, akadémiák kérésére helyszínen, azaz a sportpályákon is elvégezhetők a különféle tesztek.

Martos Éva hangsúlyozta, hogy meghatározó feladatuk a sportolók, sportszakemberek és szülők minél szélesebb körű tájékoztatása és ismereteinek bővítése a táplálkozás, valamint az étrend-kiegészítő alkalmazásának tudatossá tétele érdekében, továbbá sportági sajátosságok és egyéni célok figyelembevételével étrendi tanácsadás az optimális teljesítmény elérése érdekében. A már most is teljesen megbízható analitikai laboratórium akkreditálása folyamatban van, ezért egyelőre nem hivatalos eredményekkel szolgál a bevizsgálásra benyújtott táplálék-kiegészítőkről. Az őszre remélt akkreditáció egy újabb fontos lépés lehet ahhoz, hogy egyetlen sportoló se essen vétlen doppingesetek áldozatául.

Forrás: MTI

Képek forrása: https://hu-hu.facebook.com/dr.szabotunde.hu/

Magyar Antidopping Csoport