Sportorvos Világkongresszus Athénban

2021.09.23.-2021.09.26.

2021. szeptember 23-26. között 36. alkalommal került megrendezésre a Sportorvos Világkongresszus a Nemzetközi Sportorvos Társaság (FIMS) rendezésében. A konferencia idén Athénban zajlott, a járványhelyzetre való tekintettel hibrid (részben személyes részben online) formában. A Sport-táplálkozástudományi Központot Prof. Dr. Martos Éva képviselte a görög fővárosban. A Magyar Sportorvos Társaság szimpóziumának fő támája a sportolók ellátása volt a Covid-19 pandémia alatt. A szimpózium elnökeként bemutattam a Magyar Sportorvos Társaság tevékenységét, küldetését és felhívtam a figyelmet a 2022-ben április 20 és 23 között megrendezésre kerülő hazai Európai Sportorvos Kongresszusra, melynek szervezője a Magyar Sportorvos Társaság.
A konferencia szervezési szempontból, különösen az áprilisi kongresszus fényében igen tanulságos volt. Egyértelművé vált, hogy sem a hibrid, sem az online konferencia nem vállalható. Amennyiben a pandémia helyzet nem teszi lehetővé a jelenléti konferenciát, akkor azt más időpontra kell halasztani.
Mindent összevetve a közel másfél év online kommunikációja után felüdülés volt a nemzetközi kapcsolatokat személyesen építeni, fejleszteni.

A kétévente megrendezésre kerülő Világkongresszust (az előző 2018-ban Rio de Janeiroban volt) a Covid pandémia miatt egy évvel elhalasztották ugyan, de a konferenciára sajnos a járvány így is rányomta a bélyegét. A konferencia ún. hibrid formában került megrendezésre egy igen jó színvonalú szállodában szigorú higiénés előírások mellett (kötelező maszkviselés, semmilyen nyomtatott anyag , még névkitűző sem volt), szerény kávészünetek, semmilyen társasági esemény nem kísérte a rendezvényt. A konferencia reggeltől estig zajlott négy párhuzamos szekcióban, kettő hibrid, 2 virtuális szekció volt. A konferenciához online is lehetett csatlakozni, a fizikai jelenlét sajnos-különösen ahhoz képest, hogy egy világkongresszuson általában 700-1000 fő szokott résztvenni, minimális volt, nem érte el a 200 főt. Feltehetően ez is magyarázza, hogy nagyon későn döntöttek a hibrid rendezés mellett a szervezők. Bejelentett szabad előadások száma viszonylag kevés volt, többnyire online formában zajlottak előre meghatározott platformokon. Többnyire meghívott előadók voltak (közülük is többen online jelentkeztek be a hibrid szekcióba), illetve több ország sportorvos társasága saját szimpóziummal jelentkezett-így Magyarország is. A sportorvoslás multidiszciplináris jellegét és ezen belül is a kiemelt kutatási és gyakorló sportorvosi vonatkozásokat kiválóan tükrözi a témák sokszínűsége. Néhány példa a témák közül: Jet lag és utazási fáradtság menedzselése az élsportban, a csapatorvos szerepe; Nők sportja; WADA szimpózium; Sportsérülések mgelőzése és rehabilitációja (váll, ACL, kéz-csukló, térdficam műtéti kezelése, discus hernia); Sportkardiológia; Fizikai aktivitás szerepe a prevencióban és a rehabilitációban (Exercise is Medicine); Sérülések előrejelzése; Agyrázkódás a sportban; Parasportolók klasszifikációja a lettországi tapasztalatok alapján; Az amerikai tornásznők csapatorvosa által elkövetett szexuális abúzus panelvitája; Sportfogászat; Környezeti tényezők, magaslat, hiponatrémia ; Mesterséges intelligencia a sportorvoslásban; Sportolók ellátása a Covid -19 járvány idején; Genomika alkalmazási területei a sportban. Sporttáplálkozásssal, étrend-kiegészítőkkel összefüggő előadás meglepő módon nem volt a programban.

Magyar Antidopping Csoport