„Ízelítő” a Sport-táplálkozástudományi Központban

2018. március 28.

Jelentős érdeklődés kísérte a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjában megtartott „Ízelítő” elnevezésű rendezvényt, melynek fókuszában a sportolók optimális egészségi állapotának fenntartása, a sporttáplálkozás teljesítményfokozó hatásának kamatoztatása és a biztonságos, doppingmentes étrend-kiegészítő használat állt.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor úr köszöntötte az olimpiai sportágak szakszövetségeinek képviselőit, majd ismertette az egyetem fejlesztésével kapcsolatos terveket. Kitért a laboratóriumokra, melyek munkája majd egyebek mellett megalapozza az egyénre szabott, sportágspecifikus tanácsadást. Prof. Dr. Martos Éva, a Központ vezetője rámutatott arra, hogy a táplálkozás és az étrend-kiegészítő használat terén az élsportban még jelentős tartalékok vannak, így a Központ szolgáltatásai ezek javítását célozzák. Betekintést nyújtott a sportolók számára rendelkezésre álló lehetőségek eszköztárába és kérte a résztvevők együttműködését annak érdekében, hogy minden sportoló megkaphassa a számára szükséges támogatást.

Takács Hajnalka dietetikus két eset ismertetésén keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy a táplálkozási tanácsadás során a legfontosabb: az elérni kívánt cél sportolóval együtt történő meghatározása és annak lépcsőzetes megvalósítása, objektív mérések és lefektetett protokollok alapján. A bemutatkozó előadások után a vendégek Dr. Utczás Margita laborvezető kalauzolásával betekintést nyerhettek az étrend-kiegészítő minta előkészítés, valamint a műszeres analitika folyamataiba. Az „Ízelítő” zárásaként a résztvevők egy igazán sportos menüt kóstolhattak, melyben olyan falatok szerepeltek, mint a csirkés wrap, a medvehagymás mártogatós és a gyümölcsös-granolás joghurtpohár. A nap során számos kérdés és ötlet merült fel, melyek mentén a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának munkatársai elkötelezetten dolgoznak tovább azon, hogy a szolgáltatások még inkább a sportolók igényeihez igazodjanak.

Magyar Antidopping Csoport