EFSMA2019

2019. október 3-5.

2019 október 3-5. között immár tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a "EUROPEAN CONGRESS OF SPORTS MEDICINE" elnevezésű konferencia az EFSMA (European Federation of Sports Medicine Associations) égisze alatt.

A Sport-táplálkozástudományi Központ részéről Prof. Dr. Martos Éva és Csapláros-Nagy Barbara vett részt a konferencián. A Központ két előadással képviseltette magát, mindkét esetben az előadó Prof. Dr. Martos Éva volt. Az első előadásra, mely a "Use or misuse of dietary supplements in Hungarian elite athletes?" címet viselte, október 4-én pénteken a "Prevention is sports medicine" szekcióban került sor. Az előadás ismertette a 2016-os Rio-i Olimpián résztvevő magyar sportolók étrend-kiegésztő fogyasztási szokásait és rávilágított arra, hogy az élsportolóink étrend-kiegészítő szedése egyáltalán nem tudatos, sőt, számos kockázatot hordoz mind az egészség, mind a vétlen dopping szempontjából. Bemutatásra került a prezentációban a TE Sport-táplálkozástudományi Központja és annak küldetése, mely nem más mint a sportolók egészségének és teljesítményének támogatása, a tudatos választás elősegítése.

A második, "Relative energy deficiency syndrome (RED's) in young athletes" c. előadás október 5-én szombaton hangzott el a "Team matters: prevention, care, recovery" szekcióban. Ezen előadás fókuszában a relatív energiahiány egészségre és teljesítményre gyakorolt hatása állt, illetve Prof. Dr. Martos Éva ismertette a kialakulásának lehetséges okait, prevalenciáját, felismerésének és megelőzésének lehetőségeit.

Magyar Antidopping Csoport