A Magyar Antidopping Csoport szakmai képzése

2018. november 22.

A Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője népes hallgatóság előtt mutatta be tevékenységüket a Magyar Antidopping Csoport szakmai továbbképzésének második napján.

Prof. Dr. Martos Éva konkrét esetek, mint pl. dopping anyaggal szennyezett étrend-kiegészítők miatti eltiltás, haláleset kapcsán ismertette a Központ létrehozásának szükségességét. A Központ küldetése a létrehozó Kormányhatározattal összhangban, hogy a sportolók, edzők és más sportszakemberek képzését, felvilágosítását segítse. Egyfelől támogatást nyújtson a sportolóknak az étrend-kiegészítők kiválasztásában figyelembe véve az elérendő célt, szem előtt tartva a sportoló egészségét és a teljesítmény optimalizálását. Másfelől a legújabb tudományos evidenciákon alapuló értékelő rendszer kialakításával segítse a sportolót a vétlen doppingolás elkerülésében. A Központ Analitikai Laboratóriumának legújabb generációs műszerparkja elsősorban a WADA doppinglistán szereplő vegyületek kimutatását célozza.

A módszerek folyamatos fejlesztésével hamarosan elérhetővé válnak a laboratórium azon szolgáltatásai, melyek igénybevételével a doppingvétség kockázata tovább csökkenthető.

Az étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók számára a termékek sportszakmai szempontú kockázatértékelése nyújt hasznos segítséget.

Magyar Antidopping Csoport