4 ok, amiért érdemes kipróbálnod a céklát

Gondoltad volna, hogy a cékla amellett, hogy finom és egészséges, a sport-teljesítményedet is fokozhatja?

Mutatjuk is, hogyan:

 1. Fokozza az izmok oxigén ellátását

  A cékla a természetben előforduló nitrátok kiváló forrása. Ezek a szervezetben nitrogén-oxidokká alakulnak, amik tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Edzés közben javul tehát az izmok vér és oxigénellátása. Ennek köszönhetően keményebben és hosszabb ideig edzhetsz anélkül, hogy kifáradnál.

 2. Hatékonyabb oxigén felhasználás

  A nitrátok csökkentik a fizikai aktivitáshoz szükséges oxigénmennyiséget. Céklával feltankolva pedig te is csökkentheted a versenyidőd.

 3. Természetes „izompumpa”

  A megnövekedett vérellátás az izomnövekedés fontos tényezője. A cékla/céklalé azáltal, hogy fokozza a véráramlást az izmokhoz és az izmokban, hatékonyabbá teszi azok tápanyagellátását, ami pedig hozzájárul az izomnövekedéshez.

 4. Segítheti a regenerációt

  A cékla intenzív színét adó természetes pigmentek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, e tulajdonságok pedig hozzájárulhatnak az edzés utáni gyorsabb regenerációhoz.

Mennyi az annyi?

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint edzés előtt 2-3 órával elfogyasztva 500 ml céklalé (azaz 310-560 mg nitrát) képes hosszan tartó szubmaximális terhelésnél és nagy intenzitású intermittáló rövid ideig tartó erőkifejtésnél fokozni a teljesítményt.

Ne feledd azonban: a hatás nem mindenkinél egyforma, a táplálkozás, az edzettségi állapot, a sportolás szintje, a nem, sőt, a genetikai különbségek is befolyásolják.

Céklalé házilag

Hozzávalók:

 • 1 közepes céklagumó
Hogyan készítsem?

Az alaposan megtisztított (javasoljuk, hogy a cékla feldolgozása során használj gumikesztyűt) nyers céklát vágd kisebb darabokra és gyümölcsprés vagy turmixgép segítségével nyerd ki levét (utóbbi esetben kis mennyiségű víz hozzáadása megkönnyíti a készítést).

Ha nincs otthon gyümölcsprés elkészítheted a céklalevet úgy is, hogy a megtisztított gumót lereszeled, majd gézen vagy vékony konyharuhán átnyomva kipréseled belőle a levet.

A frissen préselt céklalevet legjobb, ha azonnal fogyasztod!

Tipp

Citromlével és reszelt gyömbérrel ízesítve még finomabbá teheted az italt!

Magyar Antidopping Csoport