Gondoltad volna, hogy a cékla amellett, hogy finom és egészséges, a sport-teljesítményedet is fokozhatja?
Mutatjuk is, hogyan:
-
Fokozza az izmok oxigén ellátását
A cékla a természetben előforduló nitrátok kiváló forrása. Ezek a szervezetben nitrogén-oxidokká alakulnak, amik tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Edzés közben javul tehát az izmok vér és oxigénellátása. Ennek köszönhetően keményebben és hosszabb ideig edzhetsz anélkül, hogy kifáradnál.
-
Hatékonyabb oxigén felhasználás
A nitrátok csökkentik a fizikai aktivitáshoz szükséges oxigénmennyiséget. Céklával feltankolva pedig te is csökkentheted a versenyidőd.
-
Természetes „izompumpa”
A megnövekedett vérellátás az izomnövekedés fontos tényezője. A cékla/céklalé azáltal, hogy fokozza a véráramlást az izmokhoz és az izmokban, hatékonyabbá teszi azok tápanyagellátását, ami pedig hozzájárul az izomnövekedéshez.
-
Segítheti a regenerációt
A cékla intenzív színét adó természetes pigmentek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, e tulajdonságok pedig hozzájárulhatnak az edzés utáni gyorsabb regenerációhoz.
Mennyi az annyi?
A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint edzés előtt 2-3 órával elfogyasztva 500 ml céklalé (azaz 310-560 mg nitrát) képes hosszan tartó szubmaximális terhelésnél és nagy intenzitású intermittáló rövid ideig tartó erőkifejtésnél fokozni a teljesítményt.
Ne feledd azonban: a hatás nem mindenkinél egyforma, a táplálkozás, az edzettségi állapot, a sportolás szintje, a nem, sőt, a genetikai különbségek is befolyásolják.
Céklalé házilag
Hozzávalók:
- 1 közepes céklagumó
Hogyan készítsem?
Az alaposan megtisztított (javasoljuk, hogy a cékla feldolgozása során használj gumikesztyűt) nyers céklát vágd kisebb darabokra és gyümölcsprés vagy turmixgép segítségével nyerd ki levét (utóbbi esetben kis mennyiségű víz hozzáadása megkönnyíti a készítést).
Ha nincs otthon gyümölcsprés elkészítheted a céklalevet úgy is, hogy a megtisztított gumót lereszeled, majd gézen vagy vékony konyharuhán átnyomva kipréseled belőle a levet.
A frissen préselt céklalevet legjobb, ha azonnal fogyasztod!
Tipp
Citromlével és reszelt gyömbérrel ízesítve még finomabbá teheted az italt!