A wakeboard sporttal ismerkedtek a sport-specifikus dietetika hallgatók a szakmai gyakorlaton

2022. június 8.

A 2021-22-es év sport-specifikus dietetika posztgraduális képzés hallgatóinak színes tematikus gyakorlati lehetőségeken volt alkalmuk részt venni.

Betekintést nyerhettek a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Soproni Darazsak Sportakadémia működésébe, megismerhették a legújabb sporttechnológiai és sporttáplálkozási újításokat, valamint wakeboard és ironman sportokból is kaptak ízelítőt. Shenker-Horváth Kinga tartott wakeboard sport-specifikus sporttörténeti előadást az Omszk Wakeboard Centrumban, majd a hallgatók ki is próbálhatták a gyakorlatban ezt a vízi extrém sportot.

Nagyon ügyesek voltak a dietetikusok, már tudtak siklani az 1 órás tanuló óra végén. A wakeboardozás után egy sporttáplálkozási szempontok alapján összeállított sportos ebéd következett, majd egy wakeboard sport-specifikus nyújtással zártuk a gyakorlatot. Halas Eszter sport-specifikus dietetikai szakember készített a wakeboard oktatásról egy 360 fokos sportkamerás videót, amit itt lehet megnézni.

Következő alkalommal Erdélyi Daniel Ironman sportoló volt a vendégelőadónk a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, aki májusban 2 hét alatt 2 “vasember” versenyt teljesített, az Ironman Texast és az Ironman világbajnokságot St. George-ban, amelyeken szuper eredményeket ért el. A texasi nívós világversenyen abszolút amatőr dobogós helyezést ért el Dani, a vb-n pedig korcsoportos 9. helyen végzett. Az Ironman egy jogilag levédett brand, melynek kizárólagos tulajdonosa a World Triathlon Corporation (WTC).

A klasszikus triatlon sportban többféle táv létezik, melyek közül a közép- és a hosszú táv kapcsán használják az Ironman kifejezést. A középtáv 1,93 km úszásból, 90,12 km kerékpározásból és 21,1 km futásból áll, a köznyelvben fél Ironmannek nevezik, a hosszú távnál pedig 3,86 km úszást, 180,25 km kerékpározást és 42,195 km futást kell teljesíteni, ezt hívják Ironman-nek. Dani mesélt a versenytapasztalatairól, akklimatizációról, a frissítési stratégiájáról, extrém tápanyagszükségletről, regenerációról, számos izgalmas sporttáplálkozási témáról. Sőt, behozta a versenykerékpárját is és a légellenállás-csökkentést elősegítő aero sisakját, amit mindenki szemügyre vehetett. Ezúton is köszönjük a színvonalas előadást és bemutatót!

Magyar Antidopping Csoport